10 Tanda Anda Memerlukan Laman Web Baharu

Laman Web Baharu

10 Tanda Anda Memerlukan Laman Web Baharu

Laman Web Baharu ?.  Mungkin tertanya kenapa perlunya laman web baru. Terlalu mudah untuk membiarkan website anda ketinggalan zaman. Jika ia telah memberi manfaat kepada anda selama beberapa tahun, adakah perlu ada membuat sebarang perubahan? Walau bagaimanapun, penurunan dalam kegunaan laman web boleh beransur-ansur. Jika anda tidak mengikuti aliran reka bentuk web semasa, anda tidak akan menyedari bahawa tapak web anda kelihatan ketinggalan zaman.

Jadi, apakah tanda-tanda website memerlukan reka bentuk semula? Bagaimanakah anda boleh tahu bahawa sudah tiba masanya untuk memberi tapak anda ubah suai yang ketara? Berikut adalah sepuluh tanda yang mungkin anda perlukan untuk memulakan semula laman web anda yang semakin tua.

1. Laman Web Baharu perlu jika Sudah Tiga Tahun atau Lebih Sejak Baik pulih Terakhir

Trend reka bentuk web dan teknologi berubah dengan cepat. Jadi, anda boleh menjangkakan bahawa tapak web biasa memerlukan peningkatan yang ketara sekurang-kurangnya setiap tiga tahun. Tapak mungkin akan dikekalkan dan diubah suai dari semasa ke semasa. Walaupun begitu, laman web mungkin masih akan mendapat manfaat daripada reka bentuk semula selepas kira-kira tiga tahun.

2. Kelajuan Muat Halaman Lambat

Sudah tentu, tiada peraturan mengatakan tapak web mesti direka bentuk semula selepas tiga tahun. Tetapi akan ada tanda-tanda lain bahawa tapak anda perlu ditingkatkan. Dan salah satu masalah paling biasa yang dialami orang dengan website lama adalah kelajuan halaman yang perlahan.

Kelajuan jalur lebar telah meningkat dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dan pengguna internet menjangkakan tapak web untuk mengikuti kelajuan itu. Jadi, jika tapak anda membuatkan pengguna yang tidak sabar menunggu, sesetengah orang tidak akan berkeliaran menunggu halaman website anda.

3. UX (Design) yang kelihatan lama

Keperluan untuk pengalaman pengguna (UX) yang cemerlang telah menjadi lebih ketara. Tetapi templat dan tema tapak web yang lebih lama tidak memenuhi trend ini. Jadi, tapak web yang lapuk berkemungkinan lebih mencabar untuk digunakan dan tidak menggunakan banyak piawaian UX moden. Jadi, jika anda masih menggunakan templat yang sudah lapuk, menukar kepada yang baharu atau membangunkan tapak yang dipesan lebih dahulu akan menyelesaikan isu UX yang biasa.

4. Laman Web Tidak Lagi Mencerminkan Jenama

Jenama anda mungkin telah berkembang tetapi adakah tapak web anda mengikuti perubahan? Kerana jika tapak web anda tidak sepadan dengan penjenamaan anda pada platform lain, itu akan menyebabkan kekeliruan dan kadar lantunan yang tinggi. Katakan penjenamaan anda juga menunjukkan bahawa syarikat anda berfikiran ke hadapan, tetapi tapak web anda menceritakan kisah yang sama sekali berbeza. Dalam kes itu, tapak web anda boleh menyebabkan kehilangan kredibiliti jenama yang ketara.

5. Perisian Lapuk atau Tidak Disokong

Tapak web mungkin terus berfungsi dengan teknologi lapuk atau tidak disokong. Tetapi pada satu ketika, teknologi sedemikian akan menimbulkan masalah. Tapak anda mungkin masih mengandungi elemen Adobe Flash, contohnya, tetapi Flash tidak lagi disokong. Anda mungkin mempunyai Plugin WordPress yang tidak lagi disokong. Dan plugin yang tidak disokong tidak dikemas kini dan boleh menyebabkan masalah keselamatan.

6. Pengalaman Mudah Alih (Mobile Web) yang Lemah

Penggunaan peranti mudah alih semakin meningkat setiap tahun. Malah, penggunaan internet mudah alih kini telah melepasi 50%. Jadi, jika tapak web anda tidak memberikan pengalaman pengguna mudah alih yang terbaik, anda mungkin mengasingkan lebih daripada 50% pelawat anda. Memerah tapak web pada peranti mudah alih bukan lagi penyelesaian. Malah, banyak tapak web kini dibangunkan menggunakan pendekatan mengutamakan mudah alih. Tetapi, jika tapak web anda agak panjang, pengalaman mudah alih yang buruk berkemungkinan tidak menyenangkan bagi ramai pengguna.

7. Penurunan Conversion Rate 

Conversion Rate ialah satu lagi metrik tapak web yang akan memberitahu tapak anda memerlukan reka bentuk semula. Jadi, lihat sejauh mana kadar penukaran anda kini dibandingkan dengan kadar penukaran pada tahun-tahun sebelumnya. Jika anda mendapat lebih ramai pelawat tetapi kadar penukaran menurun, reka bentuk tapak web anda yang lapuk mungkin dipersalahkan.

8. Masaalah Kandungan dan Fungsi webite

Tapak web yang berkembang boleh menjadi  pelawat anda keliru. Anda mungkin telah mengembangkan rangkaian produk anda, sebagai contoh, atau anda boleh menukar gaya pemasaran kandungan anda. Dan anda mungkin terpaksa memasukkan kandungan baharu ke dalam struktur tapak web sedia ada. Menambah fungsi baharu pada tapak juga boleh menyebabkan masalah. Elemen baharu tapak mungkin tidak mempunyai rupa dan rasa yang sama seperti elemen lama. Kandungan dan kefungsian rayapan seperti ini boleh menjejaskan kebolehgunaan tapak web. Semua perkara ini menunjukkan bahawa tapak itu akan dibuat untuk rombakan.

9. Tapak Nampak Retro!

Fesyen berubah dengan pantas, begitu juga dengan trend reka bentuk web. Jadi, ia tidak mengambil masa yang lama untuk laman web kelihatan ketinggalan zaman. Jadi, jika tapak web anda kelihatan seperti hebat dari masa lalu, ia akan mengecewakan jenama anda. Kini, mudah-mudahan, tapak web anda tidak kelihatan seteruk itu. Walaupun begitu, adalah berbaloi untuk membandingkan tapak web anda dengan tapak web pesaing anda. Jika anda melihat beberapa perbezaan ketara dalam rupa dan rasa serta kefungsian, mungkin sudah tiba masanya anda mempunyai tapak web baharu.

10. Kadar Bounce Rates Meningkatkan

Bounce Rates turun naik dari satu hari ke hari berikutnya. Dan peningkatan sekali-sekala dalam Bounce Rates untuk tapak anda bukan sebab untuk membimbangkan. Walau bagaimanapun, peningkatan yang stabil dalam kadar Bounce Rates mungkin disebabkan oleh reka bentuk tapak anda yang lapuk. Jadi, bandingkan purata kadar Bounce Rates semasa dengan tahun-tahun sebelumnya untuk menilai sama ada tapak anda memerlukan reka bentuk semula. Dan, jika terdapat aliran menaik, pertimbangkan perkara di atas yang mungkin menyebabkan peningkatan itu.

Kesimpulan

Trend dan piawaian reka bentuk web berubah, begitu juga dengan jangkaan pengguna laman web. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memastikan tapak web kelihatan segar dengan kandungan baharu dan perubahan pada reka bentuk sekali-sekala. Walau bagaimanapun, masanya akan tiba bahawa akan ada alternatif untuk mereka bentuk semula tapak yang semakin tua.

Tanda yang paling ketara bahawa tapak perlu diganti ialah meningkatkan kadar Bounce Rates dan mengurangkan conversions rate. Dan perubahan dalam metrik tersebut mungkin disebabkan oleh beberapa petunjuk yang lebih subjektif yang disebutkan di atas. Jadi, mudah-mudahan, tanda amaran di atas akan membantu anda membuat keputusan apabila tiba masanya untuk tapak web baharu.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hubungi Kami Untuk sebarang Pertanyaan

FIND US ON GOOGLE MAPS

KAJANG OFFICE:
Jalan Reko Sentral 1, 43000 Kajang, Selangor

TECHNOLOG PARTNER

Google, Facebook, Bing, Microsoft .NET, PHP, Apache, Alexa, Moz, Semrush, Wordpress, Laravel, Node.JS, React Native, Android, Apple,

Contact Us At

Phone: 0175554451

Email Us At

Email: hi@rekaweb.my

© 2019 Rekaweb Web Design & SEO Agency . All rights reserved.

Term and Condition | Privacy Policy